EDUCATIEF

Wil je werken aan een school waar iedereen zichzelf kan zijn? Discriminatie aanpakken? Interactief stereotypen doorbreken? Gewoon je lessen eens anders inkleden? Maar hoe begin je eraan? Het volledig onderwijsaanbod voor West-Vlaanderen voor lagere en secundaire scholen vind je terug op www.outindeklas.be. Van educatieve koffers, basisinformatie, vormingen, begeleidingen tot campagnes voor leerlingen.

#RAINBOWYOURSELFIE

Is je school ervan overtuigd dat onder de regenboog iedereen zijn kleurrijke zelf kan zijn? Want wat maakt het uit of je hetero, holebi cis- of transgender bent? Laat jongeren hun rainbowselfie op onze facebookpagina uploaden met de tag #rainbowyourselfie en geef diversiteit een gezicht! De foto met de meeste likes wint een rainbowpakket! Scholen die de actie ondersteunen krijgen van ons ook een eervolle vermelding!

Het onderwijs is de plek bij uitstek om de heteroseksuele norm in vraag te stellen en te bespreken, om attitudes bij te stellen en stereotypen te doorbreken. Zes procent van de tweede-, derde- en vierdejaars secundair voelde zich al eens aangetrokken tot hetzelfde geslacht. Dat komt neer op ongeveer 1 leerling per klas. 47% van deze jongeren ondervindt herhaald homofoob geweld op school. Ook andere jongeren hebben er dus baat bij om te weten wat het is om holebi of transgender te zijn. Jongeren krijgen nog vaak een wereldbeeld voorgeschoteld waarin iedereen heteroseksueel is. Door zichtbaarheid te geven aan holebi’s en transgenders op een laagdrempelige manier, willen we werken aan veilige scholen waar iedereen zichzelf kan zijn!

Download hier de flyer

SCHOLENWERKING

Het onderwijs is de plek bij uitstek om de heteroseksuele norm in vraag te stellen en te bespreken, om attitudes bij te stellen en stereotypen te doorbreken. Er zit minstens één iemand in elke klas die zichzelf als holebi of transgender benoemt. Je kan zelf uitrekenen om hoeveel mensen dat op je school gaat. Niet alleen holebi’s of transgenders hebben nood aan informatie. Alle jongeren hebben er baat bij om te weten wat het is om holebi of transgender te zijn. Door hen toegang te geven tot deze informatie op een laagdrempelige manier, werken we samen aan een veilige school voor iedereen!

Wij geven vorming aan leerlingen waarbij we met jongeren in gesprek gaan over onderwerpen zoals homebiseksualiteit, transgender zijn en genderstereotypen. Dit doen we via verschillende interactieve methodieken. Zo confronteren we de leerlingen met hun eigen stereotiep denken.

GSA

Een gay-straight alliance is een groep van leerlingen en leerkrachten die ervoor zorgt dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Of je nu hetero, homo, lesbisch, bi, cis- of transgender bent.

Heb je nog geen GSA op jouw school? Maar wil je er een? Zoek dan enkele enthousiastelingen en volg het 5-stappenplan! Go go rainbow!

Download hier de flyer

EDUCATIEVE KOFFERS

Voor alle leerkrachten die hun lessen wel eens anders willen inkleden, hebben we gloednieuwe educatieve koffers. Als leerkracht kan je aan de slag met film, campagnemateriaal, spel, literatuur,… en krijg je de kans om stereotiepe beelden te vervagen.

De educatieve koffers bevatten enkele vakgerichte methodieken om jongeren te sensibiliseren over thema’s als diversiteit en identiteit. Zowel het levensbeschouwelijke, historische, maatschappelijke, linguïstische, geografische… komt aan bod. Alle methodieken zijn kant en klaar uitgewerkt met bijhorend didactisch materiaal en een eenvoudig te gebruiken handleiding.