Gay scene in Brugge verwelkomt Studs

De opening van Studs is niet onopgemerkt voorbijgegaan in de gay scene van Brugge. Reeds maanden daarvoor startte het gezoem. Volgens de een zou Studs een club zijn met een strikte dresscode: adamskostuum. Anderen spraken dan weer van een club met een überdarkroom en ongeziene speeltjes die ontworpen waren in de meest bochtige hersenkronkels van fetisjisten.

Netjes geschoren en gewaxt kon ondergetekende reporter enkele vrienden overtuigen en trokken we onverschrokken – en vooral zeer nieuwsgierig – het donkerste nachtleven van Brugge in. De nacht was heerlijk warm. Er was veel beweging in de stad met her en der groepjes bekende gezichten die ongetwijfeld ook hun weg zochten naar de nieuwste en daarmee voorlopig nog de enigste gay club in Brugge. Aan ’t Zand gekomen sloegen we een aan het oog onttrokken steegje in dat nauwelijks breed genoeg was om er met twee naast elkaar te fietsen. Als vlinders van de nacht voelden we ons ineens aangetrokken door de wazige blauwe gloed van een uitgangsbord met daarop: “Studs”.

Een gay club met faciliteiten

In een telefonisch interview met Mario Cattoor, de eigenaar van Studs kwam ik de volgende dag wat meer te weten. Ik dacht met een eenvoudige vraag te starten: wat is Studs?
Mario: “Je overvalt mij! Goh…” (red.: er viel hier een opvallend lange pauze waarin Mario duidelijk goed nadacht over mijn vraag) “Studs is een natte droom van mij dat ik al twintig jaar in mijn hoofd heb. Het is een samenraapsel van verschillende dingen. Voor Brugge is het iets gloednieuws. Het concept van bar-bar is verleden tijd. Je moet nu iets bieden dat nieuw is. Zo doen wij iedere zaterdag een thema waarbij alles kan en mag. We kijken daarbij naar iedereen die zich in de gay scene begeeft. Daarom wisselen we zo vaak af van thema. Volgende zaterdag is het bijvoorbeeld “sneakers & sports wear”, de week daarop doen we “leather, rubber & jeans”. Jeans konden we hier niet in weglaten omdat het de bedoeling is dat iedereen zich goed voelt in Studs. Elke zondagnamiddag van drie tot zes doen we een (z)ondergoed-party. Dan gaan de deuren een uurtje dicht en hernemen we terug van zeven tot in de vroege uurtjes met het gewone concept.”

Spontane herinnering aan Berlijn

Terug in onze ontdekkingstocht stelden we vast dat er in de bar geen tafeltjes stonden. We baanden onze weg doorheen de mensenmassa rond de U-vormige bombastische toog tot in het verste hoekje van Studs. Daar vonden we het eerste en wellicht braafste speeltje van Studs: de danspaal met een ebbenhouten geschminkte man die zijn lichaam op verleidelijke wijze liet bewegen. Terug aan de ingang leidde een met rode neon verlichtte trap ons naar de twee bovenste verdiepingen: de darkroom. Eens onze ogen het duister gewend waren en de darkroom duidelijk in beeld kwam, kreeg ik spontaan troebele herinneringen aan menigeen gay clubs in Berlijn, waar ik met illustere ZiZo-hoofdredacteur Dennis De Roover een zeer interessante week heb doorgebracht. Misschien is dit wel de nieuwe tendens, vroeg ik me luidop af; waarbij de darkroom vier maal zo groot is als de bar zelf.

In de darkroom werden er duidelijk kosten noch moeite gespaard en is er veel mogelijk. Elk hoekje bracht een nieuwe verrassing met zich mee. Naïef en onervaren als we waren stonden we als archeologen dikwijls verwonderd te kijken naar de faciliteiten, terwijl we onze fantasieën de vrije loop lieten over de manier waarop het zou worden gebruikt. De hele darkroom van Studs durf ik te omschrijven als een ode aan fetisjen, met bij momenten erg gewaagde constructies die je maar zelden zal tegenkomen. Privacy vind je er enkel in de door duisternis omhulde hoekjes van de darkroom; zelfs het gewone toilet heeft geen slot. Maar sommige mensen trekken zich daar helemaal niets van aan. “Is dit een attribuut?”, vroeg een bezoeker zich af toen we op een tatami een naakte man zagen relaxen in een geprononceerd uitnodigende houding met nog enkel een T-shirt over zijn hoofd.

De toekomst van Studs

Mario: “We zitten in een afwachtende positie. We zijn flexibel en pinnen ons niet op iets vast. De richting weten we wel: Studs is een gay club met faciliteiten, maar waar we uiteindelijk zullen eindigen weten we nog niet. Daar beslist een stuk van het cliënteel in. Trouwens, ik schrok me vorige vrijdag bijna dood. Een groot deel bij de opening waren toeristen! Dat is deels te verklaren door onze domeinnaam; www.gaybarbruges.eu. Ik wou al zolang eens bewijzen dat het in Brugge wél kon; dat Brugge wél hip en jong is. Voor een stad als Brugge, die jaarlijks ontzettend veel toeristen lokt, kon het toch niet dat er geen gay club zou zijn? We willen met Studs een nieuw concept proberen. Als ik dan naar de openingsnacht kijk, dan is er blijkbaar wel publiek en interesse voor.”

Studs vind je in de “Hoogste van Brugge 1” te Brugge.

(Bron: http://zizo-online.be/gay-scene-brugge-verwelkomt-studs)